Bartinney Private Cellars

Bartinney är beläget på Botmaskop branta sluttningar vid Helshoogte pass med utsikt över den fantastiskt vackra Banhoek dalen i Stellenbosch. Vingården startade år 1912 och har varit i Jordaan familjens ägo sedan år 1953.

Bartinney är beläget på Botmaskop branta sluttningar vid Helshoogte pass med utsikt över den fantastiskt vackra Banhoek dalen i Stellenbosch. Vingården startade år 1912 och har varit i Jordaan familjens ägo sedan år 1953. Rose och Michael Jordaan tog över vingården år 2006 och påbörjade resan med att återställa gården och landskapet till dess ursprungliga skepnad. Deras vision är att skapa excellenta viner i harmoni med naturen.

De äldre vinrankorna är planterade på branta sluttningar med upp till 45 graders lutning på 550 meters höjd. Dessa vingårdslägen ger exceptionella viner med karaktär. På små lotter på de kallare sluttningarna växer lågavkastande Sauvignon Blanc och Chardonnay och där det kallare läget ger en långsam men perfekt mognad. På de lägre sluttningarna av berget Botmaskop växer Cabernet Sauvignon på mineralrik jordmån.

Den bevingade figuren som finns på Bartinney´s vinetiketter heter ”Elevage” och är gjord av skulptören Dylan Lewis. Figuren symboliserar ”The French art of the selective and ascension of a wine to its ultimate heights, unfurling its most noble traits”. Denna idé genomsyrar allt arbete på vingården.

Det holistiska hållbarhetsarbetet på Bartinney sträcker sig inte enbart till att skydda de naturliga miljöerna på vingården utan gäller hela Banhoek dalen. Ett riktigt bra vin börjar i vingården och en riktigt bra vingård är grundad i en mångsidig och hälsosam ekologisk miljö i området.

Det har planterats över 7000 träd och lokala fynbos arter på 17 hektar av gården som tidigare var en gummiplantage. Man använder sig av biologisk bekämpning mot skadeinsekter och inga kemiska bekämpningsmedel har använts sedan 2010. Bartinney är koldioxidneutral och 50 % av elen kommer från solenergi. Vingården har en ”longstanding Champion status in the Biodiversity and Wine Initiative” sedan september 2010 och är medlem av WIETA (Agricultural Ethical Trade Initiative).

http://www.bartinney.co.za/
läs om fler av våra vingårdar
Holden Manz Wine Estate

Holden Manz Wine Estate ligger i den södra delen av Franschhoek dalen, mellan floden Franschhoek och Stony Brook på 300 meters höjd. Odlingsarealen uppgår till 16 hektar fördelat på 3 olika jordmåner och utgörs i huvudsak av druvsorterna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah och Merlot.

Läs mer
Black Oystercatcher

Black Oystercather är belägen mellan byarna Elim, Bredasdorp och Agulhas i Overberg regionen. Gården har brukats av Human familjen i flera generationer och 1998 bestämde sig Dirk Human att plantera vinrankor på gården och blev då också en av de första pionjärerna i vindistriktet Elim.

Läs mer